Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2010 18:53 - МЯСТО ЗА БОГАТИ
Автор: mimoza69 Категория: Забавление   
Прочетен: 579 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 31.05.2010 19:06


image
 
На 10 км югозападно от гр. Самоков се намира курортният и туристически комплекс "Боровец". Това е най-големият планински климатичен курорт и ски-център в България с международна известност. Боровец е разположен върху разлят планински хребет в Мусаленския дял на Рила в подножието на българския и балкански първенец МусалаБоровец неслучайно носи името си. Цялата местност е заета от вековни борови гори - смърчове, ели, клек и смрика, и навсякъде ухае на бор и смола, на свежест, поради което до 1942 г. е известен с името Чамкория. Местността с живописното си разположение и различна надморска височина, с разнообразните си теренни дадености и възможности е изключително подходяща за почивна база. Много столични, стопански, обществени и училищни организации, ведомства и институти имат тук почивни станции, хотели, вили, къмпинги.

Най-многобройни са почивните станции на БПС от всички професии и на Асоциацията по туризъм. Към почивните бази на профсъюзите и на ТК "Балкантурист" има ресторанти, хотели и денонощни увеселителни заведения. Интересът към Боровецпостоянно нараства както сред нашите, така и сред чуждестранните стопански, туристически и спортни организации. За да се отговори на съвременните изисквания с Постановление на Министерския съвет от 1981 г. се предвижда Боровец да се използва целогодишно за стопански туризъм и ски-спорт, като решително се увеличи, модернизира и реконструира цялостно комплекса. Той и сега разполага със значително добре устроена и обзаведена база за отдих, туризъм и спорт. На разположение на посетителите му за краткотраен отдих има над 550 легла в първокласни хотели и почивни станции. Комплексът разполага и с немалък брой заведения за развлечение. Най-привлекателно е това, че около 150 дни от годината в Боровец има удобен сняг за спортуване.

В района на комплекса има оформени няколко зони за ски-спорт. Най-удобен и най-много използваем е районът в м. Ястребец. Той е предназначен за провеждане на ски-състезания, включени в програмата на Международната организация по ски (ФИС). Трите писти на Ястребец - "Ястребец" I, II и III, са най-дългите, с най-голяма разлика във височините и с най-високи, на световно равнище спортно-технически параметри. "Ястребец" I е дълга 3500 м с разлика във височините от 850 м. Трите писти на Ястребец са подходящи за провеждане на състезания по спускане, гигантски слалом и слалом. Те се обслужват от кабинкова въжена линия с дължина около 4800 м и капацитет за 1 ч от 1200 души. На трите писти има ски-влекове.В съседство до центъра на комплекса е ски-плац "Червено знаме". В този район има обособени пет писти за ски-спорт. Най-старата е дълга 2300 м, с разлика във височините от 400м. На североизток от най-старата се намират останалите четири. Те са по-къси и с по-малка разлика във височините. Някои участъци от тях също са предназначени за международни състезания. Цялото ядро се обслужва от седалков лифт, който започва от плаца при "Червено знаме". Към писти II и III са монтирани ски-влекове.

По-голямата част от тях в този район се използват от любители за обучение на деца и начинаещи. От най-високите части на пистите в района на "Червено знаме" и тези на Ястребец се открива великолепна панорама на югоизток, юг и запад. Целият този лабиринт от Рило-Родопския масив и останалите възвишения впечатляват с изключителната си красота по всяко време на годината. Склонът на хребета Маркуджика е третият по значение район на ски-спорта. Тук са съоръжени три писти, на които има монтирани ски-влекове. Най-дълга е "Маркуджика" - 1250 м, която има разлика във височините от 310 м. Капацитетът на ски-влека е до 1100 души на час. За дълги бягания от 2, 4, 7,5 и 15 км се използват трасетата на ски-пистите в местностите Царева хазна и Вареника, а за състезания по биатлон е направено стрелбище в м. Йовиното.Ски-скокове от 25, 55 и 75 м се провеждат на обратната страна на плац "Червено знаме". ВБоровец се намира и единственото училище в нашата страна по ски, където се обучават нашите най-добри скиори. От центъра наБоровец тръгват много и удобни пътища и пътеки за туристически походи и излети към всички по-известни места, върхове и хижи наМусаленския дял на Рила. Туристически преходи с моторни превозни средства могат да се предприемат до всички селища, разположени по долината на р. Бели Искър, където величието и красотата на Мальовишкия дял на Рила са очарователни. От София до Боровецима първокласно асфалтирано шосе, свързано с автобусна линия. От Самоков до Боровец автобусите се движат на всеки час. В комплекса има екскурзоводно бюро.imageimage


image



Тагове:   боровец,   място,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mimoza69
Категория: Забавление
Прочетен: 11805
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930